Împreună cu o cunoștință am mers recent cu mașina până la Dumbrăvița, care este aproape de Baia Mare, pentru a vizita casa ei de lut, aflată în prezent în construcție.
Când am auzit prima dată că ea construiește o casă din cărămizi de lut, numite tradițional vaiog, m-a interesat imediat, deoarece nu mulți s-ar gândi să construiască așa. Construcția din chirpici, în special din cărămizi din chirpici, este în general considerată ca fiind învechită și asociată cu sărăcime – cum ar veni, când nu ai ce face. Când am întrebat-o pe Claudia de ce a ales această metodă de construcție, mi-a povestit despre timpul în care a crescut cu bunicii ei în casa lor din vaiog, până la vârsta de 7 ani. Acolo, la Cavnic, iernile sunt și mai grele decât în Baia Mare și zăpada era până-n doi metri înălțime în anii ’60. Aceste experiențe îi rămaseră în memorie, de aceia și-a dorit întotdeauna o casă din vaiog. Această decizie a fost luată mai mult intuitiv decât rațional, zice ea, și întrucât în mod tradițional există multe astfel de case în zonă, a fost mai ușor să găsească pe cineva care stăpânește această tehnică decât să facă o casă de alt fel de construcție naturală, cum ar fi ...
De data aceasta vreau să vorbesc despre conceptul de așa-numită ventilație nocturnă - ceva cu care unii oameni poate nu sunt foarte familiarizați. Văd des ferestre deschise când merg pe stradă vara, chiar dacă afară este foarte cald. Asta îmi dă primul indiciu că mulți nu acordă atenție conceptului de ventilație nocturnă.
Casele noastre, în funcție de modul în care sunt construite, constau din „masă de depozitare” și „izolație” - atunci când sunt construite monolit, același material servește ambele, ca și în cazul caselor din cărămidă. Rareori casele sunt construite din beton sau piatra - acest material izolează foarte puțin, ...
CiteșteÎn primul rând, să clarificăm întrebarea ce înseamnă de fapt „a construi natural”. În general poate fi înțeles ca utilizarea materialelor de construcție care provin din natură și a căror prelucrare este redusă la minimum. Desigur toate materiile prime provin din natură, deoarece totul este luat de pe acest pământ. Dar „materialele naturale” sunt lăsate așa cum sunt extrase, pe cât posibil, fără a suferi nicio transformare chimică. În general, se poate spune că acestea sunt materiale non-petroliere și conțin cât mai puțini lianți din produse petroliere sau rășini.
Acestea sunt materiale de construcție din lut, var, fibre vegetale și fibre animale. Fibrele vegetale includ fibre de lemn, fibre de in, cânepă și paie. Lâna este cea mai cunoscută fibră care provine de la animale.
Lutul este un amestec de argilă, nisip și rocă, unde argila acționează ca un liant și această proprietate se bazează pe proprietățile fizice ale mineralelor argiloase.
Cum ar fi să trăiești în pădure?
Cum ar fi dacă ai putea trăi ca și acum, dar casa sau apartamentul tău ar fi înconjurat de copaci mari și bătrâni în care trăiesc păsările, copaci care dau umbră și răcoare - și confort?
In fata balconului meu din Baia Mare sunt doi copaci mari, foarte maturi (pentru ca nu sunt batrâni). Un tei și un castan. Aproape că ar trebui să le dau nume, mi-au devenit atât de familiari și dragi. Când mă așez la masa mea, când mănânc, lucrez la laptop sau scriu, mă așez astfel încât să privesc drept afară. Și mă uit la acești doi copaci și mă uit la vrăbiile, pițigoii, mierlele și gaițele care trăiesc în ei.
Uneori zboară pe balustrada balconului meu și își înclină capetele, încearcând să privească prin ușile...
Practica de a închide balconul si a-l transforma pe acesta într-un apendix al camerei de zi este una des întâlnită in România, dar și in alte țări. Locuind mult în Viena, sunt obișnuită cu termenul de „Loggia“, precum le spune acolo balcoanelor, care au pereți sau despărțitoare (adesea dintr-o constructie de metal sau lemn placată) pe lateralele sale până la marginea din față a balconului. În Viena este permis de a închide o „loggia“ în partea din față și a o transforma într-o anexă a camerei fără cerere de aprobare, un balcon obișnuit nu.
Motivele sunt nu numai schimbarea aspectului fundamental al arhitecturii, dar și problemele tehnice, care pot apărea prin izolația termica insuficienta și schimbarea unui spațiu care anterior era rece într-un spațiu încălzit. Legat de acest fapt apar adesea probleme de condens si umezeală care pot duce la formarea mucegaiului în cameră. ...