Balconul, un element neglijat

Practica de a închide balconul si a-l transforma pe acesta într-un apendix al camerei de zi este una des întâlnită in România, dar și in alte țări. Locuind mult în Viena, sunt obișnuită cu termenul de „Loggia“, precum le spune acolo balcoanelor, care au pereți sau despărțitoare (adesea dintr-o constructie de metal sau lemn placată) pe lateralele sale până la marginea din față a balconului. În Viena este permis de a închide o „loggia“ în partea din față și a o transforma într-o anexă a camerei fără cerere de aprobare, un balcon obișnuit nu . Motivele sunt nu numai schimbarea aspectului fundamental al arhitecturii, dar și problemele tehnice, care pot apărea prin izolația termica insuficienta și schimbarea unui spațiu care anterior era rece într-un spațiu încălzit. Legat de acest fapt apar adesea probleme de condens si umezeală care pot duce la formarea mucegaiului în cameră.  

În Romania aparent nu se ține cont de aceste aspecte: nici de schimbarea arhitecturii, nici de probleme de izolație.

În continuare vreau să vorbesc despre avantajele și dezavantajele acestei practici din punctul de vedere al utilizatroului. Să ne concentrăm pentru câteva momente doar la efectele dorite sau nedorite, probabil neluate în considarare, când oamenii decid sa își transforme balconul.

1. Orientarea locuinței spre punctele cardinale

Dacă apartamentul sau, mai bine zis, camerea cu balcon este orientată spre sud sau vest, trebuie vorbit de consecințele considerabile când balconul se transformă într-un spațiu închis cu sticlă, pentru că evident trebuie în continuare ținut cont de necesitatea de lumină și aerisire în condițiile în care ieșirea pe balcon reprezintă de multe ori singura fereastră pentru acea camera.

În momentul în care balconul este așadar închis, el se transformă deadreptul într-o seră solară. Din cauza orientării spre sud sau vest (și orice direcție între aceste puncte cardinale), el o să fie supus în exces la razele soarelui. Chiar și în anotimpurile relativ reci, în balconul închis, pe zi de soare temperatura o să se ridice la valori neașteptat de înalte. In sezonul rece acest fapt poate este chiar bine-venit, dar vara acest spațiu mic se va transforma într-o saună.    

Proiectat inițial ca un balcon deschis, placa acestuia funcționa de fapt vara ca marginea unei pălării, apărând geamul de bătaia directă a soarelui. Fiecare balcon umbrește fațada. Când îți închizi balconul, lucrurile se schimbă, pentru că, să spunem așa, geamurile se mută din spatele balconului spre față și efectul de pălărie dispare. În legatură cu acest efect, trebuie ținut cont de faptul că soarele se ridică aproape vertical deasupra solului, vara, în amiaza mare, când dezvoltă puterea maximă. Exact aici ajută balconul, umbrind fațada. Iarna, din contră, când soarele (datorită înclinației axei pământului) nu se ridică așa de sus, și razele lui cad aproape orizontal, pătrunzînd adânc în interiorul camerei, balconul permițând acest lucru.

Toate efectele acestea pozitive se pierd, și nu doar atât, se schimbă în opusul lor, în momentul când îți închizi balconul.