De ce să construiești natural?

Ce înseamnă ​„natural”?

În primul rând, să clarificăm întrebarea ce înseamnă de fapt „a construi natural”. În general poate fi înțeles ca utilizarea materialelor de construcție care provin din natură și a căror prelucrare este redusă la minimum. Desigur toate materiile prime provin din natură, deoarece totul este luat de pe acest pământ. Dar „materialele naturale” sunt lăsate așa cum sunt extrase, pe cât posibil, fără a suferi nicio transformare chimică. În general, se poate spune că acestea sunt materiale non-petroliere și conțin cât mai puțini lianți din produse petroliere sau rășini.

Acestea sunt materiale de construcție din lut, var, fibre vegetale și fibre animale. Fibrele vegetale includ fibre de lemn, fibre de in, cânepă și paie. Lâna este cea mai cunoscută fibră care provine de la animale.

Lutul este un amestec de argilă, nisip și rocă, unde argila acționează ca un liant și această proprietate se bazează pe proprietățile fizice ale mineralelor argiloase.

De ce ar trebui să încercăm să construim „în mod natural”?
Protejarea mediului înconjurător

Pentru mine personal, cel mai important aspect este să ne menținem mediul cât mai sănătos posibil, întrucât mediul nostru este mijlocul nostru de existență și asigură supraviețuirea speciei și vieții noastre pe această planetă. Fără un mediu sănătos, nu poate exista o dezvoltare umană pozitivă. Cu toate acestea, dacă ne uităm în jur, natura este deja foarte poluată. De când plasticul a devenit mai popular în jurul anilor 1960 și 1970, ele au devenit atât de răspândite încât au pătruns în cele mai adânci văi ale oceanelor și în cele mai îndepărtate colțuri ale planetei noastre. Forțele naturii le-au măcinat astfel încât acum le mâncăm în fiecare zi cu hrana noastră. Ele ajung chiar și în sângele nostru și ne afectează echilibrul hormonal.

Pentru a reduce acest potop de plastic, susțin pe cât posibil folosirea materialelor bio-degradabile. Trebuie să ne întrebăm și ce urmează după noi. Ce se întâmplă după 100, 200 de ani când casa pe care o construim astăzi trebuie să fie dărâmată? Putem observa deja astăzi cât de extrem de mare este influența industriei construcțiilor asupra poluării mediului. Observați împrejurimile unui șantier și întrebați-vă ce se va întâmpla cu toate resturile de polistiren și plastic. Ele vor fi duse de vânt în următoarea pădure, în câmp, în râu și probabil vor ajunge la un moment dat în mare, dacă nu sunt înainte ingerate de animale și poate au ajuns în propriile noastre stomacuri prin acest ocol. Adevărul este că ne facem înșine rău, în cele din urmă tot noi vom mânca plasticul care ajunge în mediu.

Consumu de energie

Un alt aspect important, care este deseori menționat, este legat de producerea sau prelucrarea materialelor de construcție. Betonul armat este format din ciment, agregate și inserții din oțel. Cimentul și oțelul sunt materiale foarte consumatoare de energie, deoarece ele trebuie arse la temperaturi foarte ridicate în timpul producției - acest lucru necesită multă energie, care mai întâi trebuie să fie disponibilă - iar emisiile de CO2 sunt multiple față de cele emise prin extracția materialelor naturale.

Impactul asupra sănătății

Materialele de construcție au de asemenea un impact direct asupra sănătății noastre. Deoarece casa va avea anumite caracteristici care ne afectează. Pentru noi este important să fie casa agreabilă, deci caldă, „uscată” și protejată de aspectele negative ale mediului. Confortul este, de asemenea, foarte important. Nimeni nu vrea, de exemplu, să se trezească de câteva ori pe noapte pentru a pune lemne pe foc, sau să fie o parte din casă foarte caldă în timp ce altă parte este foarte rece. 

Materialele naturale de construcție ne-au sprijinit întotdeauna în toate aceste lucruri datorită proprietăților lor. Cu toate acestea, odată cu creșterea cunoștințelor și a posibilităților tehnice, acum le putem folosi într-un mod mult mai eficient decât în ​trecut, când folosim ceea ce se găsea prin preajmă.

În special, pot fi remarcate calitățile lutului, ca material de construcție, de echilibrare a umidității din aer și a purificarea acestuia. Datorită proprietăților sale fizice, tencuiala din lut poate absorbi și elibera o cantitate mare de umiditate din aer (cu condiția să nu fie blocată de vopseli care împiedică acest lucru). În acest fel, echilibrează aerul prea uscat sau prea umed, iar în încăperile tencuite cu lut, umiditatea relativă este de obicei într-un interval care este benefic pentru oameni. Aerul prea uscat (sub 50% umiditate relativă) sau aerul prea umed (peste 70%) duce la diferite boli ale tractului respirator. Umiditatea excesivă poate duce și la formarea mucegaiului.

Emisia de vapori nocivi, cum ar fi cei care pot apărea din lianții pe bază de rășină și materiale pe bază de petrol, nu trebuie să rămână nemenționate. Utilizarea unor astfel de materiale trebuie evitată pe cât posibil.