De data aceasta
vreau să vorbesc despre conceptul de așa-numită ventilație nocturnă - ceva cu
care unii oameni poate nu sunt foarte familiarizați.
Văd
des ferestre deschise când merg pe stradă vara, chiar dacă afară este foarte
cald. Asta îmi dă primul indiciu că mulți nu acordă atenție conceptului de
ventilație nocturnă.
Casele noastre, în funcție de modul în care sunt construite, constau din „masă de depozitare” și „izolație” - atunci când sunt construite monolit, același material servește ambele, ca și în cazul caselor din cărămidă. Rareori casele sunt construite din beton sau piatra - acest material izolează foarte puțin, dar in funcție de grosimea peretelui poate oferi totuși o anumita protecție împotriva temperaturii exterioare - prin capacitatea depozitului („masă de depozitare”).
Pentru a ilustra: Să presupunem că avem o clădire fără ferestre sau uși, cum ar fi un buncăr, de exemplu, atunci temperatura din interiorul clădirii este afectată doar de cât de lent sau de repede temperatura exterioară „pătrunde” pereții și, prin urmare, interiorul clădirii ajunge la aceeași temperatura ca afara. După cum vă puteți imagina, este nevoie de timp. Acest timp depinde de capacitatea depozitului a peretelui. Cu cât peretele este mai „masiv”, adică mai greu pe metru cub, cu atât preia mai încet temperatura din exterior.
Puteți și ar trebui să profitați de această inerție. Faceți acest lucru și inconștient, pentru că nimeni nu s-ar gândi să stea cu ferestrele larg deschise iarna când e frig afară. La fel este și vara, chiar, și mai ales dacă nu aveți aer condiționat.
Este deci o chestiune de a nu lăsa pe cât posibil aerul cald să intre în interiorul clădirii, atâta timp cât nu este absolut necesar. Ar trebui să ventilați numai atunci când temperatura exterioară este mai mică decât temperatura interioară - acesta este cazul vara, mai ales noaptea, sau pe vreme rea.
Dacă aveți și termoizolație pe peretele exterior, aceasta protejează și masa de depozitare a peretelui de pătrunderea temperaturii exterioare, iar clădirea păstrează temperatura dorită mai mult timp. Un alt factor este capacitatea de izolare a ferestrelor - ferestrele moderne izolează mult mai bine decât ferestrele vechi - acesta este un alt motiv pentru care ar trebui să fie ținute închise (cu excepția ventilației necesare). Iarna, ca și vara, este suficient să se aerisească pentru scurt timp deschizând ferestrele cât mai larg în loc să fie ținute deschise toată ziua. Acest lucru protejează temperatura din clădire și, de asemenea, evită formarea condensului deasupra ferestrei, care poate duce la mucegai.
Ventilația nocturnă este deci conceptul de a ventila pe timp de vară în principal noaptea și astfel a regla în mod natural temperatura din interiorul clădirii. Acest sistem funcționează uimitor de bine atunci când este utilizat corect. De asemenea, ar trebui să fie evitate sursele de căldură în interior în timpul zilei – gătitul, aparatele electrice în general, în special aspiratoarele deoarece motoarele acestora generează multă căldură. Ar fi bine să faceți aceste activități seara sau dimineața devreme când se poate aerisi cu aer răcoros.