Pădurea în oraș

Cum ar fi să trăiești în pădure?

Cum ar fi dacă ai putea trăi ca și acum, dar casa sau apartamentul tău ar fi înconjurat de copaci mari și bătrâni în care trăiesc păsările, copaci care dau umbră și răcoare - și confort?
In fata balconului meu din Baia Mare sunt doi copaci mari, foarte maturi (pentru ca nu sunt batrâni). Un tei și un castan. Aproape că ar trebui să le dau nume, mi-au devenit atât de familiari și dragi. Când mă așez la masa mea, când mănânc, lucrez la laptop sau scriu, mă așez astfel încât să privesc drept afară. Și mă uit la acești doi copaci și mă uit la vrăbiile, pițigoii, mierlele și gaițele care trăiesc în ei.

Uneori zboară pe balustrada balconului meu și își înclină capetele, încearcând să privească prin ușile balconului în interiorul casei mele. Parcă am fi vecini și trăim vizavi, unul de celălalt. Ei în scorburile lor în trunchiul bătrânului copac, eu în „scorburea” mea în acest bloc din cărămidă, ciment și alte materiale pe care l-am mobilat după gustul și preferințele mele – tot un fel de cuib.

Când mă plimb prin acest oraș văd multe blocuri înconjurate de copaci de 50-70 de ani, probabil pentru că au fost plantați când au fost construite clădirile (anii 50-70). În unele locuri formează o pădure - și o, cât de minunate sunt aceste învecinări de case și copaci. Răcoarea, mirosul și sunetele! Aduceți pădurea înapoi în oraș!